Referenties

Hieronder een reacties van een team leidinggevende:
 
Vooraf heb ik Johan gevraagd om een dialoog op gang te brengen in het team tussen de verschillende collega's. De samenstelling van het team is verschillend doordat er enkele collega's elkaar al door en door kennen en er een paar betrekkelijke nieuwkomers zijn.
Met Johan is afgesproken om in gesprek te komen, de eerste keer aan de hand van de assessmentresultaten en de vervolgsessie door inbreng van ervaringen van de teamleden. Doel was om eventuele onduidelijkheden in rollen en mogelijke strubbelingen tussen collega's bespreekbaar te maken. Beide sessies waren wat mij betreft goed.
 
De eerste was voor mij de meest verrassende, iedereen was heel open naar elkaar toe en sprak eventuele onduidelijkheden en mogelijke bron van irritaties goed uit. Er zijn wat mij betreft verrassende stappen gezet met name de eerste sessie. Ieder gaf elkaar ook goed feedback. Door deze sessie zijn de verschillende teamleden ook zich bewust geworden van de eigen verantwoordelijkheid en ieder was zeer bereid om de banden strakker aan te halen.
 
De tweede sessie was daardoor meer 'oogsten' en was er al meer gevoel van gezamenlijkheid. De sessies waren goed toegesneden op ons als team en de fase waarin we zitten. Johan weet mensen op zijn/haar gemak te stellen en een duidelijke rol te spelen zonder zelf op de voorgrond te komen. Hij vat duidelijk samen maar vraagt ook door op de knelpunten, geholpen door e.e.a. wat in het voorgesprek als aandachtspunten zijn meegegeven. Het werd door deze aanpak nergens ongemakkelijk maar wel werd alles bespreekbaar. Johan heeft sensitiviteit en inlevingsvermogen zowel in mijn coachvraag voor de opzet van de sessies als het individueel omgaan met betrokken teamleden. Dat maakt dat alles op goede manier besproken wordt.


Een individuele coaching aan John:
 
Ik heb de sessies met Johan als zeer prettig ervaren. Persoonlijk heb ik niks met "zweverige" sessies om naar oorzaken te zoeken over redenen van klachten. Johan is een "man van de praktijk" die ervaring heeft met leidinggeven en het coachen. Hierdoor was de stap voor mij makkelijker. In gesprekken stelt Johan gericht vragen die je aan het denken zet, maar hij laat je vooral zelf vertellen. Daarnaast hield hij mij een soort van spiegel voor over wie ik ben, doe en handel.
 
Opvallend vind ik dat het niet overkomt als een "sessie" maar gewoon als een goed gesprek. Je bent zelf aan zet om zaken te bespreken of in/voor jezelf te veranderen. Johan zie ik hierin als een soort "Tool" maar je moet het zelf doen. Per sessie is er een bepaald doel of "bespreekrichting" maar dit is zeker geen standaardpakket of stappenplan. Tijdens of na een gesprek kan dit weer anders zijn/worden. Het voelt als maatwerk en dat spreek me aan.
 
Al met al heeft Johan mij van veel zaken bewust gemaakt en moet ik (leren) hiernaar te handelen. Een coachingsessie met Johan over zaken waar je mee zit of last van ondervindt, dan wel je een spiegel voorhouden over je handelen en functioneren (zelfs voor een nuchter en rationele persoon zoals ikzelf ben) zou ik zeker aanraden. 
 


Een individuele coaching aan Michelle:
 
Johan is een rustige, open en eerlijke coach. Bij de eerste kennismaking had ik het gevoel Johan al jaren te kennen. Dit komt mede doordat hij ook eigen ervaringen deelt waardoor wij samen in gesprek waren.

Ik heb Johan leren kennen als een coach die een spiegel voorhoudt en je zelf laat ontdekken welke stappen je kan nemen om effectiever te kunnen functioneren. Bepaalde oefeningen en gesprekken hierbij gaven me een hoop denkvoer mee die uiteindelijk resulteerden in een stukje rust en stabiliteit.
 
Daarnaast vond ik het erg fijn dat Johan tijdens onze gesprekken niets noteerde maar toch iedere keer, bij naam en toenaam, alles wist te benoemen. Dit lijkt mij alleen mogelijk als een coach oprechte interesse heeft in de mensen.